aug
3

Elsőnek most a túrógombócot osztanám meg a nagyközönséggel, mert nálunk ma épp ez készült hirtelenjében. Szerencsés étel, mivel kvázi 20 perc alatt kész van. Nem nagy tudomány, így első nekifutársa pont elég sikerélményt is ad a kezdők számára.

Hozzávalók a túrógombóchoz:

25 dkg túró

1 db tojás

5 lapos evőkanál búzadara

1 csipet só

Nagyon egyszerű dolgod van! A fent leírtakat egy tálba halmozod, majd egy villával addig passzírozod és nyomkodod, ameddig valami ilyen állagú masszát nem kapsz:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Próbáld ki, hogy ha bevizezett kézzel gombócot formálsz belőle, akkor viszonylag egyben marad-e. Ha túl folyós a massza és nem áll össze, akkor tehetsz bele még egy lapos evőkanál búzadarát, de ne többet, mert az sem szerencsés, ha túl kemények lesznek a gombócok. Állni is hagyhatod kicsit (kb. 10 perc), mert akkor a dara megszívja magát nedvességgel, és akkor könnyebben összeállnak a gombócaid.

Tedd fel a vizet forrni egy nagyobb lábasban (kb. 5 literes) és kezdheted csinálni a prézlit.

Hozzávalók a prézlihez:

2 evőkanál sertészsír, vagy 4 evőkanál olaj

4-5 evőkanál zsemlemorzsa

Ennél a műveletnél szigorúan takaréklánggal dolgozz! Felmelegíted a zsiradékot, majd beleszórod a prézlit és kevergeted. Ha túl nedves, szórj még bele morzsát, ha pedig túl száraz, mert a morzsa felvette az összes zsiradékot, akkor ez utóbbiból tegyél még hozzá.

Folyamatos kevergetés mellett megpirítod a prézlit. Ez maximum 5 perces munka, majd zárd el alatta, nehogy odaégjen. A végeredmény pedig valahogy így fest:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben a víz, -mivel ugye a legnagyobb lángra tetted- fel is forrott. Tegyél bele egy mokkáskanál sót, és egyenként pakold bele óvatosan a masszából vizes kézzel gyúrt gombócokat. Most nincs más dolgod, mint várni. A következő képen, még nem jöttek fel a gombócok a víz felszínére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig már - kb. 5-10 perc elteltével- előbukkannak az első gombócok. Itt már vedd le a víz alatt takarékra a lángot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha minden gombóc már a felszínen mosolyog, el is zárhatod alatta, és pakolhatod át őket a prézlis serpenyőbe. Dolgozz viszonylag gyorsan, nehogy elázzanak a gombócaid! Itt éppen hemperegnek a gombóckák a prézliben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi úgy szoktuk enni, hogy porcukrot szitálunk a tetejükre és tejfölbe mártogatjuk. Sajnos ilyen képel nem szolgálhatok, mert ez a finomság csak holnap landol majd a bendőnkben. A tálalást mindenkinek a saját fantáziájára bízom. Mindenesetre a kockás terítőn valahogy így mutat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megnyugtatásul közlöm, hogy leírni sokkal tovább tartott, mint elkészíteni! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr501286663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2009.08.05. 20:56:12

Isteni, mikor főzöl nekünk? :)

modoc 2009.08.05. 22:19:48

Majd ha legközelebb hazajöttök! ;)
süti beállítások módosítása