Mert mindannyian szeretjük a pizzát, de a házhoz szállítós nem az igazi... Jöjjön hát egy saját készítésű pizza receptje, nálunk ez a favorit. :-)
Hozzávalók a pizzatésztához:
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 mokkáskanál só
3 evőkanál olaj
2 dl langyos víz
40 dkg liszt
Először is langyosítsuk meg az 1 dl tejet. Ne legyen túl meleg, mert akkor elpusztulnak az élesztőgombák! Szórjuk bele a tejbe a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Langyos helyen fel fog futni kb. 10 perc alatt. (Nálunk ez a langyos hely most a fürdő volt, mivel éppen előtte zuhanyoztunk.)
Ha már ilyen szépen kidagad a bögréből, akkor öntsük át egy műanyag tálba, és szitáljuk rá a lisztet. Tegyük bele a sót, az olajat és a vizet is, majd vegyük elő a megszokott csodafegyvert. Ezúttal a csavaros fejre lesz szükségünk, ahogy a fotó is mutatja:
Addig kevergessük teljes fokozaton, még egy rugalmas tésztát nem kapunk, ami labdába összeáll, és nem ragad oda az edény falához. Ha túl száraz, vízzel higítsuk, ha túl ragacsos, kis lisztet tegyünk még hozzá.
Ha megvan a labdacsunk, akkor szórjuk meg egy két csipet liszttel, fedjük be tiszta konyharuhába és vigyük a fürdőbe valami langyos és huzatmentes helyre. Szükség lesz minimum 30 percre még szépen megkel a tészta.
Hozzávalók a pizzaalaphoz:
1 dl tejföl
1 db tejszínes krémsajt (10 dkg)
2-3 csipet só, bors, szárított bazsalikom
A fentieket öntsük egy tálba és villával jól keverjük el.
Én egy csomag (20 dkg) szeletelt bacont használtam fel a feltéthez, aminek 2-3 perc alatt, teflonserpenyőben zsiradék nélkül hirtelen kisütöttem mindkét oldalát.
A tepsit, amiben a pizza fog sülni, kenjük be olajjal. Én ehhez egy kis darab szalvétát vagy papírtörlőt használok.
Ha letelt a pizzatészta kelési ideje, szemléljük meg, hogy milyen szépen megdagadt. Íme:
Szépen igazgassuk bele a négyszügletes tepsibe, majd kenegessük meg a tésztát a baconszalonnából kisült zsírral.
Jöhet rá a tejfölös alap, és szép sorban a feltétek: A sült bacon és a kihagyhatatlan póré. :-)
Reszeljün rá sajtot, és toljuk be az előmelegített sütőbe. Én sütés előtt még kicsit sóztam és megpuszilgattam a borsörlővel, de nem rontotta el. :-)
Közepes lángon 15 perc alatt feledhetetlenre sül! :-)
UPDATE: Az élesztő felfuttatásánál esetleg segíthet, ha a bögrét lefeditek alufóliával. Így a meglangyosított tej nem tud (olyan hamar) elhűlni, és így viszonylag állandó marad a környezet a bögrében.