Figyelem! Haladó szintre lépünk, mivel ez a bejegyzés az előzőre épül rá! :-) Megtanultunk isteni csirkepörköltet készíteni, és lássuk mi másra használható még fel ez a tudás... Hát perszehogy a hortobágyi palacsintához! És mivel korábban már a palacsintakészítést is elsajátítottuk, így e kettő kombinációját már a kisujjunkból is kirázzuk. Nézzük akkor!
Gondolom éles elmétekkel kikövetkeztettétek, hogy kell sütni palacsintát (cukor nélkül, vastagabbakat, úgy 4-6 db-ot) és kell készíteni pirkecsörköltet. (Ezúttal kockákra vágott csirkecsöcsől, úgy 30 dekányiból.)
Nem is húzom az időt, mutatom a resultot:
A pörköltből kiszedjük a husikat egy tálba, a szaftot pedig bennehagyjuk abban a fazékban, amelyikben készült.
Ezen a képen éppen ismerkedik a pökihús a palacsokkal. :-)
Ez meg itt a szaft. Merthogy eresszük bő lére azt a pökit!
A következő képen pedig már az látható, hogy egy villával jó apróra zúztam a finom főtt csirkehusit.
Na itt jön képbe a tejföl! Én egy nagy (3?4? decis) tejfölt vettem, aminek az egyik felét a husihoz kevertem, másik felét meg a szafthoz. Először a tejfölös husikával bíbelődjünk. Érdemes a pörköltet kicsit sósabbra főzni, ugyanis a tejföl hajlamos elvenni az étel ízét. Ha ez nem annyira jött össze, akkor utólag még sózhatjuk.
Aztán szépen egyenként megtöltjük a palacsokat és egy tűzálló edénybe fektetjük. Kb. 15 perc alatt átforrósítjuk őket a sütőben. Ameddig szaunáznak, addig foglalkozzunk a szósszal, ami ugye nem más, mint a pörköltszaft meg a tejföl elegye:
Nem érdemes a palacsintákat ezzel együtt tolni be a sütőbe, mert a palacsinta a hő hatására beissza a szószt, és akkor nem lesz elég csuszmákos az étel. :-)
De mivel a szaftunkat is elhűti a tejföl, ezért ennek is gyújtsunk jól alá a gáztűzhelyen.
Ezek után nem marad más hátra, mint ráborítani a sütőből kivett palacsintákra a szintén átforrósított szaftot:
Igen, igen az ott karácsonyi hangulat a képen, mi más. :-D
Ja, és hát legalább olyan finom volt, mint amilyen finomnak kinéz. ;-)
Jó étvágyat, és boldog karácsonyt mindenkinek, aki szereti! :-)