feb
20

Hűű, gyerekek, találtam a neten egy állati finom tejberizs receptet, aminek következtében emberem kinyilatkoztatta, hogy leáldozott mifelénk a tejbegríz szezon, ezentúl mindig tejberizst kell főzzek. :-) Nálunk onnan ismerkszik meg a jó étel, hogy mikor az ember még javában kanalazza, már akkor érdeklődik, hogy mikor főzök ilyet legközelebb. :-) Na, most egy ilyen étel következik.

Hozzávalók:

kb. 1,25 liter tej

1 bögre rizs

1,5 dl tejszín

2-3 evőkanál cukor

2 kanál vaj

fahéjas cukor

Az alaposan megmosott rizst leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi. Mikor már kezd langyulni, akkor beledobjuk a vajat is. Dolgozzunk takaréklángon.

Elég fárasztó étel amúgy, végig ott kell strázsálni mellette, talán haladósabb, ha az ember lefedi, bár akkor is érdemes a közelben maradni, mert a rizs pár perc alatt megszívja magát, és nekünk olyankor majd mindig utána kell önteni a tejet, nehogy odaégjen az alja. Szóval ragadjunk fakanalat és csapjunk fel rizspásztornak.

Ilyen az, amikor már kell a tejutánpótlás:

Ez meg a pótlás után:

Nagyjából 3-4-szer öntünk még tejet hozzá, ezzel el is fogy simán egy liter tej. Ez a folyamat úgy kb. 1 óra alatt játszódik le, közben szépen puhulgat a rizs is. Ez kóstolással ellenőrizendő. Ha eljutunk oda, hogy már vajpuhák a szemek, akkor jöhet hozzá a cukor meg a tejszín. Ezekkel is főzzük még jó öt percig, majd ha íz- és állagügyileg elégedettek vagyunk, akkor zárjuk el a gázt.

Öntsük ki tányérokra, és szórjuk meg finom szemcséjű kristálycukorban elkevert fahéjjal.

Mi ketten felfaltuk az egész adagot egy este alatt. :-) Ha valakinek akkora mákja van, mint nekem és van otthon kókuszzsírja, akkor az elején tegyen bele a vajjal együtt abból is vagy 2 kanállal. Dob rajta a dolog, de enélkül is nagyon tuti.

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr701776863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2010.02.22. 11:01:24

Jot nevettem ezen a poszton. Amugy nagyon jol hangzik ez a fahejas valtozat, nyami.
Turotorta recept is jon???
süti beállítások módosítása