aug
30

Brassói aprópecsenye

Címkék: sós főétel | Szerző: modoc | 3:28 pm

Ez igazi anyáról leányra recept, egyike az elsőként lediktáltatott mennyei ételeknek. :)

Hozzávalók:

1/2 kg sertéscomb vagy pulykamellfilé

2-3 evőkanál étolaj

2 kg krumpli

1 (púpos) mokkáskanál só

1 (púpos) mokkásnaál bors

1 (púpos) mokkáskanál ételízesítő

2 mokkáskanál szárított majoránna

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál pirospaprika

A húst kis kockákra vágjuk és kevés olajon kifehérítjük. Ehhez teljes láng fog kelleni.

Egyből jöhetnek is rá a felsorolt fűszerek, kivéve a pirospaprikát.

Magától is fog egy kevés levet engedni, de nem árt még további 1-2 dl vizet alá önteni. Fedő alatt takaréklángon jó egy órát pároljuk, ha sertésről van szó. Pulykánal 30 perc is elegendő.

Ameddig a hús puhul, pucoljunk meg és vágjunk kockára 2 kg krumplit. A krumplit mindig teljes lángon süssük ameddig aranybarna nem lesz.

Lecsöpögtetés után fűszerezzük sóval, fehérborssal, és pirospaprikával.

Ha a hús ideje letelt, akkor kóstoljunk meg egy húsdarabot, hogy puha-e már avagy még rágós. Ha az utóbbi, akkor még takarjuk vissza, és további 15 percet pároljuk. Kostoláskor azt is ellenőrizzük le, hogy elég ízes-e a husi. Ha még nem, akkor pótoljunk még bele némi fűszert a fentiekből, vigyázva, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára!

Ha pedig már puha, akkor a fedőt levéve megvárjuk, még elfő alóla a lé, és szépen zsírjára sül:

Ha már szép piros a husi, akkor elzárhatjuk alatta a gázt, és színezzük tovább némi pirospaprikával. Azért fontos ezt utólag megtenni, mert a pirospaprika hajlamos odakozmálni, amitől az étel kesernyés lesz.

A legvégén nincs más dolgunk, mint összekeverni a húst és a krumplit.

Csemegeuborkával tálalva a legfinomabb. Kedves Olvasó, ne a nyálad csorgasd, hanem csináld meg hamar! :-) A család hálás lesz, az biztos!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr311348633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronson:) 2009.08.30. 16:35:16

Végre egy nagyszerű blog:) Csak így tovább nekem bejön nagyon!:)

irrelevant 2009.08.30. 16:50:44

Nekem is.
A brassóihoz mi borsót is teszünk, de így sem lehet rossz.

modoc 2009.08.30. 16:56:14

Köszi, örülök, hogy tetszik. :-)

Muci nevű ló 2009.08.30. 20:19:23

Nahát, ez tök klassz,
nekem pont erre van szükségem:
fél óra alatt, két személyre, finomat!
Még sok receptet!

márnyuszi 2009.08.30. 20:34:30

nagyon jó a blogod!!! örülök, hogy megtaláltam. valószínüleg azért tetszik,-többek között- mert olyan ízléssel főzöl, mint én.

más:
nem értem a brassóiba miért kéne borsó?

pankanya 2009.08.30. 22:46:01

@p.nyuszi:
Én is teszek borsót a brassóiba. Ha jól emlékszem, az "eredeti" recept szerint így kell.
Ill az én változatom: tepsiben sütöm a krumplit, mert nem szeretek olajozni.

Melcsi, szupi a blog;

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.08.31. 06:15:21

@p.nyuszi: Ezt a jelenséget már sok gasztrooldalon kitárgyalták. A lényege, hogy pl. Debrecenben borsót is tesznek bele, de az ország nagy részén nem. Ez természetesen nem vita tárgya, mindenki úgy csinálja ahogy ő ismeri.

csudri82 2009.08.31. 19:31:47

Imádom ezt a blogot!

Esetleg lehetne egy recept a másik kedvencemről is, ami a Csülök Pékné módra!

Hátha ott is lehetne pár ötletet meríteni a kommentekből!

Csak így tovább!

gazdinf 2009.08.31. 22:15:32

Szia, szuper a blogod. Kezdő szakácsként nagy hasznát veszem. Már lecsót és töltött paprikát is csináltam. Mindkettő ízlett a vendégeimnek is :)

Nálunk apró szalonna csíkok szoktak lenni a brassóiban.
A zöldborsós valóban debreceni szokás. 2-3 evés után már észre se venni :)

Ha már mások is írtak recept kívánságot: fasírt (ugyanis megmaradt a darlthús a töltött paprikából)

modoc 2009.08.31. 23:10:30

@Muci nevű ló:
Köszi, igyekszem minél többet feltenni. :)

modoc 2009.08.31. 23:11:46

@pankanya: Tündi, ha sütőben sütöd a krumplit, akkor pontosan hogyan? Úgy értem akkor is kell alá valami zsiradék, nem? Hogy lesz sütőben ropogós?

modoc 2009.08.31. 23:12:53

@Yooha: Én sajna még nem kóstoltam a borsós változatot, de szívesen kipróbálnám egyszer. :-)

modoc 2009.08.31. 23:14:49

@csudri82: Na, olyat legutóbbi Szilveszterkor ettem, és nagyon ízlett, csak sajnos a férjem nem szereti, és ha már főzök valamit, akkor inkább olyat mit ő is szívesen eszik. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogsz találkozni a péknés csülökkel itt, mert nekem nagyon bejött! :)

modoc 2009.08.31. 23:16:20

@gazdinf: Fasírt valószínűleg lesz hamarosan. Nálunk ugyanis a fasírt a mindegy. :) - Mit főzzek? - Fasírtot!

csudri82 2009.09.01. 16:12:33

Ugyan nem tőlem kérdezted, de a tepsis krumpli úgy készül nálam, hogy felkockázom, megfőzöm vízben, de csak épphogy, ne essen szét. Lecsöpögtetem, teszek egy picit olajat egy tepsibe, bele a krumpli és addig sütöm a sütőben, amig szép barna ropogós nem lesz a kis kockák sarka. (Néha persze egy lapos kanállal átforgatom, mert hiába van légkeverés a sütőmben, ezt kell).

És én a brassóinál a tűzön keverem össze a husit és a krumplit. Mert ha forrón keverednek, akkor valahogy homogénebb lesz.