Van az úgy az emberrel, hogy nem is tudja pontosan mit enne, a lényeg, hogy legyen jó szaftos, füstölt ízű, amolyan igazán magyaros. Engem is elért ez az állapot nemrég, így saját kúfőből megalkottam ezt a csodát.
Hozzávalók:
0,5 kg sertés vagy pulykahús
10 dkg fehérszalonna
1 közepes fej vöröhagyma
1 üveg lecsó
1 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál ételízesítő
1 mokkáskanál cukor
1/2 mokkáskanál bors
Először a hozzávalókkal kell bíbelődni: a húst csíkokra, a hagymát karikákra, a szalonnát kockákra vágjuk, valahogy így:
A szalonna alá befűtünk, persze elég csak takarékon, mert hajlamos összebűzölni a lakást. :O Ablaknyitás mindenképpen javasolt! Ha 5-10 perce már olvadoz, és elég zsírt eresztett maga alá, jöhet rá a hagyma is. Ezzel további 5-10 percet sisteregtetjük. A szalonna jó alapot biztosít majd nekünk, mivel az fogja megadni az egész étel zamatát.
Ha kicsit a hagyma is összefonnyadt, szórjuk rá a pirospaprikát a műre, majd borítsuk a serpenyőbe a husit is.
Várjuk meg, még a hús kifehéredik. Ehhez a művelethez tekerjük fentebb a lángot. Kavarjunk rajta egyet-kettőt, hogy gyorsítsuk a folyamatot.
Ha a hús szépen megpirult, öntsük nyakon a lecsóval. Ez a kedvenc részem! :-)
Fűszerezzük meg a drágaságot az ételízesítővel, a cukorral és a borssal, várjuk meg, még felforr, és kóstolásra ítéljük meg, hogy elég ízes-e már. Innentől nagyon egyszerű dolgunk van: Vegyük ismét takaréklángra, jótékonyan takarjuk be egy fedővel, és hagyjuk hagy főljön a levében. :-) A pulykahús 30-45 perc alatt puhul meg, a sertésnek akár 60 perc is kell. De azt mindig kóstolással döntöm el, hogy szétomlik-e már a számban.
Jelentem, szétomlott! :-)
A köret ezúttal is a jól bevált zacskós opálrizs. Erontani sem lehet, forró sós vízben 20 percig rotyog, majd a tányérunkra pereg.
Egy tanács: Aki szeretné kicsit pikánssá tenni, az félúton belenyomhat 1-2 cm csípős Pirosaranyat is. Hát mit is mondjak, nem rontja el! ;)