nov
3

Gulyás leves

Címkék: leves | Szerző: modoc | 8:19 pm

Klasszikus rovatunk következik. :-) Ez első megfőzött receptjeim egyike, nagyon egyszerű, nagyon laktató eledel. Küldöm mindenkinek, aki szereti. :-) És mindenki szereti, ugye? :-)

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

2 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

kb. 30 dkg felkockázott sertéshús (legjobb a comb)

ételízesítő, só, bors

2 mokkáskanál pirospaprika

1 fakanálnyi zsír

kb. 3 db nagyobb szem krumpli

Gyakorlatilag pörköltet készítünk fel, ami úgy megy, hogy a felaprított hagymát és a paradicsom-paprikát beletesszük egy levesesedénybe (zsír is kerül alá!):

A zsíron meg a közepes lángon aztán szépen meg is fonnyadnak a cumók, és jöhet is rá akkor a pirospaprika meg a hús:

Ameddig a husi kifehéredik pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk mindet félbe, ahogy a fenti képen látszik. A zöldségek alatt értem a répát, a petrezselyemgyökeret, meg a krumplit, amit kockákra vágva vágunk a levesbe. :-)

Aztán már csak annyi marad hátra, hogy az egészet felengedjük vízzel, ügyelve, hogy maradjon elég hely a lábasban a zöldségeknek is (Archimédész törvénye alapján!) merthogy azok is a levesben landolnak, majd forrásig tekerjük oda a gázt! Ha felforrott akár takarékon is elrotyog még kész nincs.

A legfontosabb a fűszerezés! Azt ki ne hagyjuk! Mehet bele só bátran, kezdetben 1 lapos teáskanál, ugyanennyi bors és ételízesítő is, majd kóstolásra utána lehet pótolni, ha hiányt érzünk. Fontos, hogy kóstolni csak  leghamarabb a forrás után kb. negyed órával kezdjünk, hogy legyen mit ízlelni a vizen kívül. :-)

Bátrabban, akik szeretik a csípőset, tehetnek bele 1 cm-nyi csípős pirosaranyat is. Nokedli is dukál bele, annak a receptjét most nem osztom meg, ááá de tudjátok annyira nem bonyi az sem, úgyhogy itt van:

Galuska:

1 tojást összekeversz annyi liszttel, hogy sűrű masszát kapj, ha túl sok liszt ment bele, akkor lágyítsd pici vízzel (nem decikről beszélünk, csak evőkanálnyiról). Ugyanígy víz+liszt arány ügyeskedéssel lehet a mennyiséget is feltornászni, de levesbetétnek nem kell, hogy óriási adaggal dolgozzunk. Vagy 3 csipet só is mehet bele. Ha levesbe szaggatok, nem mindig bíbelődöm nokedlizsaggatóval, van hogy mokkáskanállal rakosgatom bele a galuskákat a forró levesbe.

Ez a leves kb. 2 óráig készül, attól is függ, hogy milyen húsból van. Kóstoljad, teszteld a zöldségek puhaságát, pótold az elforrott vizet és a végén edd meg, amit főztél. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr372420927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7robrob7 2011.06.11. 14:53:51

Hol maradt a gulyás színe? A húsleves sötétebb nálunk :D:D , és a gulyás tudtommal sűrűbb is! Gyerekek ezt a receptet vegyétek le, és tegyetek fel egy igazi gulyás receptet, guszta igazi gulyás képekkel. Ennek semmi köze a magyar gulyáshoz! Hogy nézne ki , ha ez lenne híres hungarikum?!

Tomás Galla 2013.03.29. 10:06:27

gyönyörű hozzászolás és gusztustalan étel

Szilviaz 2014.02.05. 17:22:25

Valóban nincs színe és kevés benne a zöldség is :(
süti beállítások módosítása