sze
4

Megint egy édesség jön, amit még szülinapi torta gyanánt készítettem el magamnak. Ez még januárban volt, azóta sem töltöttem fel, ejnye-bejnye. Viszont még mindig emlékszem hogy állati jól sikerült, elsőre bevált ez a neten talált recept, mert én csak a keresnyés, kakaós dolgokat szeretem tortában, és szerencsére megtaláltam, amit kerestem. Most előtúrtam megint a receptet, hogy hogy is  volt. (Mindent úgy írok le, ahogy ott szerepelt, csak képekkel bizonyítom, hogy a recept működik! :-) )

Hozzávalók:

Tészta:

  • 12 dkg teavaj
  • 22 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 6 tojás
  • 13 dkg étcsoki
  • 13 dkg liszt

Először is kettéválasztottam a tojásokat és felvertem egy edényben a fehérjét egy csipet sóval. Aztán egy másik edényben a porcukrot a vajjal kikevertem. Majd egyenként elkezdtem adagolni a tojássárgákat a porcukros vajhoz és tovább kevertem a masszát a géppel.

A jó minőségű keserűcsokit beletördeltem egy hőálló fémedénybe,  amit ráhelyeztem egy, a tűzön gyöngyöző lábasra:

Amikor a gőz fölött megolvadt a csoki (kevertem néha egyet rajta hogy felgyorsuljon a folyamat) akkor belekevertem az eddig elkészült masszába.  (Szintén a habverővel.)

Aztán jön a szüttyögős rész, mert a felvert tojáshabot az átszitált liszttel felváltva kell belekeverni a tálba, csak ezt már nem géppel, hanem fakanállal. Dolgozzunk óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, de alaposan, hogy homogén legyen az anyag:

A nyers tésztát belekapartam a 28 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába...

... és kisütöttem, majd kis hűlés után kivettem a formából és kettészeltem:

A nehezén már túl vagyunk ekkorra, jöhet a krém!

Krém:

  • 23 dkg teavaj
  • 12,5 dkg jó minőségű kakaópor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg porcukor
  • fél vaníliarúd 
  • 2 dl tejszín

Először a vajat felhabosítottam a habverővel, és szintén gépi keveréssel hozzáadtam a kakaót, a sót, a cukrot és a vaníliarudat:

Az így keletkező masszív krémet a felvert tejszínhabbal lazítjuk. Ezt már nem géppel.

Valami ilyesmi lesz a végeredmény, amit aztán a két tésztalap közé tettem.

Kicsit kihagytam a krémből, hogy a torta külsejét is be tudjam vele kenni:

Mivel nagyon kopasznak éreztem így, ezért felvertem még vagy 2 dl tejszínhabot és csak úgy kiskanállal adagolva csináltam körbe egy díszítést, amit aztán csokireszelékkel is megborítottam:

Felvágva meg ilyen volt, tényleg olyan eszméletlenül finom, mint amilyennek kinéz:

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr453202724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zenóbia 2011.09.13. 09:16:27

Nahát, végre egy új bejegyzés! Rendületlenül nézegetlek, és most megörültem. :)A csokitortát pedig asszem kipróbálom.

dkatalin 2013.01.23. 15:28:57

szia!

hány cm-es formában sütötted?

modoc 2013.03.14. 22:02:27

@dkatalin: Bocsánat a késői válaszért, ha jól tudom 28 cm-esem van!