Épp most álltam fel az asztaltól, és úgy gondoltam rögtön közzé is kell tennem amit ettem, mert ezt muszáj másoknak is megkóstolniuk. Én viszonylag kis adagot főztem, de persze egy nagyobb tűzálló tálban a dupláját is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemellfilé
20 dkg mirelit brokkolirózsa
10 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál liszt
2 dl tej
2 dl főzőtejszín
só
bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a margarin felén nagy lángon hirtelen megsütjük. Közben a brokkolirózsákat fagyott állapotban forró sós vízben megfőzzük. Amíg átsülnek a húsok addig a brokkoli is félpuhára fő, ez kb. 10 perc. Ezután kivajazott tűzálló tálba tesszük a csirkeszeleteket, rá a brokkolit és rászeljük a nyers fokhagymát:
A serpenyőbe amiben a hús sült beletesszük a margarin másik felét és ha megolvadt rákanalazzuk a lisztet és csomómentesen elkeverjük. Ehhez adagoljuk apránként a tejet és a tejszínt amíg krémes mártást nem kapunk, vagyis besamelt főzünk. Sóval, borssal fűszerezzük a mártást, de mivel a serpenyőben előzőleg a csirkehús sült, így már az is ad neki egy pikáns ízt.
Végül egy pár csipet szerecsendióval is fűszerezzük. A forró mártást a brokkolis csirkemellre öntjük:
Ráreszeljük a sajtot is, és betoljuk az előmelegített sütőbe.
Én kb. 20 perc múlva kivettem a sütőből, amikor a sajt már szépen megsült a tetején.
Krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.
Ananászlé koronázza meg ezt az ételt. Jó étvágyat!