Már megint egy tésztás recept következik, méghozzá Stahl féle, de kipróbáltam, nagyon tuti. Néha van az úgy, hogy az ember enne valami finom egészséges, roppanós zöldséget, ez ilyenkor nálam vagy a sárgarépa lesz vagy a brokkoli. A tészta meg - noha nem a legegészségesebb étel (tönkölyből viszont nyerő) - az egyik kedvencem, úgyhogy a párosítás kihagyhatatlan. Olvassátok, gyönyörködjetek! :-)
Hozzávalók:
15 dkg füstölt-főtt sonka
1 brokkoli
1 nagy lilahagyma
5 dkg reszelt parmezán
10 dkg trappista sajt
1 mk szerecsendió
1/2 mk só
25 dkg pennetészta
1,5 dl tej
2 dl tejszín
1/2 mk őrölt feketebors
A sonkán ne spórolj, ide nem jó a gépsonka és társai, tényleg jó minőségű, füstölt-főttet válassz. Vágd csíkokra és sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítve told be az előmelegített sütőbe. Közepes lángon elég neki 6-7 perc, úgy körbeillatozza majd a konyhát, hogy meghozza az étvágyat, ha eddig esetleg nem lett volna. :-) Ilyen gyönyőrűek lesznek a sonkeszok:
Közben a brokkolit szét kell szedni kisebb darabkákra és enyhén sós vízben kifőzni. Ha a víz felforrt a brokkolikkal, elég nekik 10 perc, hogy megfőjenek, de roppanósak maradjanak.
Míg a brokkolik főnek, az illatos sonka várakozik addig karikázzuk fel a lilahagymát is.
Kifőzzük a tésztát is a szokott módon, sós vízben, annyi percig, amennyi a tészta zacsijára van írva. Ne öntsd ki a vizet, amiben főtt, szükség lesz belőle egy kevésre.
Most foglalkozzunk a lilahagymával. Vele annyi a teendő, hogy a tej és a tejszín keverékében kicsit megfőzöd a karikákat. Na, ide kell beleönteni úgy két decinyit a tészta főzővizéből. Legjobb, ha fedő alatt fő a hagyma, úgy nagyjából 10 percig, takaréklángon.
Ez a hagymás tejszínes szósz lesz az alapunk, ebbe kell az összes többi hozzávalót belekeverni: először kétféle sajtot, míg meg nem olvadnak,
majd jöhet a sonka és a brokkoli:
Mivel gyakorlatilag minden kész van már benne, így csak néhányszor megkeverjük, hogy jól elegyedjenek a hozzávalók, és már kész is a szósz.
Miután összekevertük a pennével mehet még rá egy kis sajt. Aztán mehet le a torkunkon. :-)