Végre egy vendégposzt, amit ezúttal Zitu barátnőm küldött. Remélem a jó példa ragadós, bárki küldhet posztot, aki fényképezőgépet ragad a konyhában! :-) Szóval csak rajta!
Hozzávalók:

20 dkg liszt, én újabban az egészséges életmód jegyében elkezdtem graham lisztet használni, itt 10-10 dkg fehér és graham liszt került a tálkába
- fél csomag sütőpor
- 2 dkg egész (azaz nem darált) mák
- 5 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 12 dkg vaj (nekem csak RAMA margarin volt itthon, azzal készítettem)
- csipet őrölt bors
- fél teáskanál só
- 1 tojás
- ízlés szerint magok: szezámmag, köménymag, napraforgómag, tökmag)
Most következik a roppant egyszerű elkészítés: A fenti hozzávalókat a tojás és magok (vagyis a felsorolásból az uccsó kettő) kivételével mindent egy tálba méregetünk, öntögetünk.
Majd megszabadulunk gyűrűinktől és nekiállunk összegyúrni a tésztácskánkat.
Ez egy kb. 5 perces kőkemény izommunka lesz, de megéri, mert összeáll.
Ezután nincs más teendőnk, mint lisztezett nyújtódeszkán, gyúrólapon kinyújtjuk. Nem baj ha egyenletes másfél centis vastagságú, és téglalap alakú. Na ez nekem nem sikerült. Mint a mellékelt ábra mutatja, az enyém inkább amőbával keresztezett papucsállatka formájú lett, de nem zavart.
A tojást felverjük és megkenjük vele a kinyújtott tésztát.
Ezelőtt a művelet előtt kapcsoltam be a sütőt, hogy megfeleljen az előmelegített előírásnak. Ha megkentük tojással a tésztát, következhet a magok szórása. Én ezt most úgy csináltam, hogy mindegyikből szórtam külön-külön egy-egy részre, és egy olyat ahol az összes magocska keveredik.
Aztán szépen csíkokra vágtam és besorakoztattam őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Megjegyzem ez az eredeti recepthez képest fél adag hozzávalóból készült, de még így is megtöltött két tepsit. 10-15 perc alatt készre sülnek a rudacskák (gázsütő 6-os fokozatán).
Nagyon gyorsan elkészül és szerintem nagyon finom, holnap még a munkahelyen is lesz mit ropogtatni.