Megint egy édesség jön, amit még szülinapi torta gyanánt készítettem el magamnak. Ez még januárban volt, azóta sem töltöttem fel, ejnye-bejnye. Viszont még mindig emlékszem hogy állati jól sikerült, elsőre bevált ez a neten talált recept, mert én csak a keresnyés, kakaós dolgokat szeretem tortában, és szerencsére megtaláltam, amit kerestem. Most előtúrtam megint a receptet, hogy hogy is volt. (Mindent úgy írok le, ahogy ott szerepelt, csak képekkel bizonyítom, hogy a recept működik! :-) )
Hozzávalók:
Tészta:
- 12 dkg teavaj
- 22 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 6 tojás
- 13 dkg étcsoki
- 13 dkg liszt
Először is kettéválasztottam a tojásokat és felvertem egy edényben a fehérjét egy csipet sóval. Aztán egy másik edényben a porcukrot a vajjal kikevertem. Majd egyenként elkezdtem adagolni a tojássárgákat a porcukros vajhoz és tovább kevertem a masszát a géppel.
A jó minőségű keserűcsokit beletördeltem egy hőálló fémedénybe, amit ráhelyeztem egy, a tűzön gyöngyöző lábasra:
Amikor a gőz fölött megolvadt a csoki (kevertem néha egyet rajta hogy felgyorsuljon a folyamat) akkor belekevertem az eddig elkészült masszába. (Szintén a habverővel.)
Aztán jön a szüttyögős rész, mert a felvert tojáshabot az átszitált liszttel felváltva kell belekeverni a tálba, csak ezt már nem géppel, hanem fakanállal. Dolgozzunk óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, de alaposan, hogy homogén legyen az anyag:
A nyers tésztát belekapartam a 28 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába...
... és kisütöttem, majd kis hűlés után kivettem a formából és kettészeltem:
A nehezén már túl vagyunk ekkorra, jöhet a krém!
Krém:
- 23 dkg teavaj
- 12,5 dkg jó minőségű kakaópor
- csipetnyi só
- 20 dkg porcukor
- fél vaníliarúd
- 2 dl tejszín
Először a vajat felhabosítottam a habverővel, és szintén gépi keveréssel hozzáadtam a kakaót, a sót, a cukrot és a vaníliarudat:
Az így keletkező masszív krémet a felvert tejszínhabbal lazítjuk. Ezt már nem géppel.
Valami ilyesmi lesz a végeredmény, amit aztán a két tésztalap közé tettem.
Kicsit kihagytam a krémből, hogy a torta külsejét is be tudjam vele kenni:
Mivel nagyon kopasznak éreztem így, ezért felvertem még vagy 2 dl tejszínhabot és csak úgy kiskanállal adagolva csináltam körbe egy díszítést, amit aztán csokireszelékkel is megborítottam:
Felvágva meg ilyen volt, tényleg olyan eszméletlenül finom, mint amilyennek kinéz: