Eddig egyáltalán nem ettem barnarizst, mert nem tudtam hogyan kell elkészíteni. Most már nem ijedek meg tőle, sőt, jobban sikerül, mint a fehérrizs, ami nekem folyton összeragadt a végére. És sokkal egészségesebb is a barna, úgyhogy mindenkinek ajánlom. Ma csirkemájjal ettem ezt a finom köretet.
Hozzávalók a póréhagymás csirkemájhoz:
1 nagy póréhagyma
40 dkg csirkemáj
kacsazsír
3 csipet szárított majoránna
1 csipet szárított kakukkfű
só, bors
friss petrezselyemzöld
tej, fokhagyma
Hozzávalók a zöldséges barnarizshez:
1 bögre barnarizs
15 dkg mirelit zöldségkeverék
só
Ha májjal dolgozom azt előtte pár órával mindig beáztatom tejbe, most pluszban beleraktam 2 gerezd zúzott fokhagymát is. A májat megszabadítottam minden zavaró kis hártyától, meg inaktól, erektől, és alaposan átmostam, így öntöttem rá a fokhagymás tejet, annyit hogy éppen ellepje.
Ezzel egyidőben áztattam be a jól megmosott bögrényi barnarizst, így együtt hagytam állni a májjal 2 órán át. Közben felkarikáztam a póréhagymát.
Amikor letelt a két óra a rizsről leöntöttem a vizet és feltettem főni 2 bögrényi vízbe. (Ugyanaz a bögre, amivel a rizst kimértem.) Olyan fazekat választottam, aminek se a füle, se a tetején a fogója nincs műanyagból, így be lehet tenni a sütőbe egy az egyben, ez később fontos lesz!
A rizs főzővizét megsóztam (kb. 1 mokkáskanál) és amikor felforrt takaréklángra vettem a gázt és ráborítottam a rizsre a fedőt. Addig főztem, míg majdnem az összes vizet magába szívta. De csak majdnem! Ez kb. 15-20 percig tartott.
Amikor a rizs eléri a fenti állapotot fazekastól-fedőstől be kell tenni az előmelegített sütőbe, és a lehető legalacsonyabb lángon kb. 20 percig kell sütni. Ezt követően elzárhatjuk a sütőt, de a rizst még ne vegyük ki, tartsuk bent további 15 percig. Ekkor így fog kinézni a kész rizs:
Közben a mirelit zöldségkeveréket is megfőztem szintén sós vízben nagyjából 15 perc alatt.
Összekeverve a rizzsel gyönyörű lesz a végeredmény, és igazán finom is, magam is meglepődtem rajta.:-)
No, de térjünk vissza a májra! Először a hagymát kell megpirítani egy fakanálnyi kacsazsíron. Dolgozzunk végig közepes lángon!
Amíg a hagyma pirul leöntjük a tejet a májról, én a fokhagymát sem hagytam rajta. Ha már szépen összeesett a hagyma, jöhet a máj. Mire befűszerezzük már kész is, 5-6 percnél ne pirítsuk tovább, hogy jó puha maradjon. Nincs kiábrándítóbb a megkeményedett májnál!
Rászórjuk a majoránnát, kakukkfüvet, pár csipet őrölt borsot ízlés szerint, a legvégén pedig megsózzuk.
Tálaláskor a májat is és a rizst is megszórtam apróra vágott friss petrezselyemzölddel. Nagyon finom, egészséges és gyorsan készülő étel!