aug
5

Mustáros husi

Címkék: sós főétel | Szerző: modoc | 3:29 pm

Ma valami nagyon finomat, és szintén egyszerűt fogunk főzni. Nálunk igen népszerűek a szószos raguk, mert általában másnapra főzök, ezek pedig jól eltartható ételek. Esetenként fagyasztok is le belőlük.

Lássuk mi kell hozzá:

1/2 kg pulykacombfilé

3 evőkanál olaj

1 nagy fej vöröshagyma

1/2 mokkáskanál só

1/2 mokkáskanál bors

1 db tyúkhúsleveskocka

1 kis pohár tejföl

1 púpos evőkanál mustár

1 evőkanál liszt

2 db zacskós rizs

 

Nekem nagy szerencsém volt, mert sikerült már előre összekockázott pulykahúst vennem. Így csak a hagymát kellett felaprítsam.

Kicsi olajon (kb. 3 evőkanál) megfonnyasszuk a hagymát. A művelet kb. 5 percig tart, és közepes láng fog kelleni hozzá. Közben szórtam egy csipet sót ahagymára, és úgy 1/2 deci vizet is locsoltam alá. Megvárjuk még valahogy így néz ki:

Ha ezzel megvagyunk, rádobjuk a húst. (Annak ellenére, hogy előre felkockázva vettem, azért jól meg is mostam mielőtt belezuttyantottam a serpenyőbe.) Összeforgatjuk nagylángon, még ki nem világosodik a hús felülete. Közben szórunk rá fél mokkáskanál sót és borsot. Azért csak ilyen keveset, mert a húsleveskocka éppen eléggé megfűszerezi majd nekünk.

A szemfüles olvasók bizonyára észrevették, hogy közben már a vizet is felkészítettem a rizsnek. Nem cicomázom a rizsfőzést, mert szerencsére feltalálták a Riceland Opálrizst, ami verhetetlenül pergős marad. (Igen, ez itt a reklám helye, mert ez egy annyira jó termék, hogy irigy volnék, ha nem osztanám meg veletek létezését.)

Na szóval, ha a husikánk a fenti képre hajaz, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje őket, majd megvárjuk még a víz felforr. Ennél a pontnál ejtjük bele laza csuklómozdulattal a leveskockát, majd takarékra vesszük, és ráborítjuk a fedőt.

A következő képen a leveskocka már bennt figyel a serpenyőben:

Aki szeretné közelebbről is megfigyelni, hogyan ücsörögnek a rizses tasakok a közben felforrt és 1 mokkáskanálnyi sóval megszórt vízben, annak íme a látvány:

Ha már így rotyognak a rizsek, akkor azt is levehetjük takarékra. Innentől jó dolgunk van, mert a hús fedő alatt takarékon, a rizs szintén. Én a rizst nem szoktam befedni, de akár be is lehet, el nem rontjuk vele. Most van kb. szabad 20 percünk. :-) Lehet mosogatni, vagy belenézhetünk kedvenc szappanoperánkba, kinek-kinek ízlése szerint. Ha ez letelik, akkor a rizst kivesszük, lecsepegtetjük, és a zacskóból egy tálba borítjuk. A húsnak több időre van szüksége 20 percnél, de mivel pulykáról van szó, így az is hamar elkészül. Adjunk még neki további 15 percet. Közben pedig készítsük el a mártást, amit a húshoz fogunk önteni.

A kis doboz tejfölt, az evőkanál lisztet és a púpos evőkanál mustárt kell addig kutyulni, még valami ilyesmit nem kapunk:

Ha letelik a hús ideje, és kóstolásra sincs már benne kemény dió darab, akkor beleönthetjük a fenti kis szószt. Ez fogja besűríteni a mártásunkat, úgy kb. 5 perc alatt.

 Utána már nincs is más dolgunk, mint szedni és enni! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr891290685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása