aug
24

Sajtos csirke

Címkék: sós főétel | Szerző: modoc | 9:55 pm

A nők azért is imádják olyannyira a csirkét, mert azzal semmi gond nincs, beteszi az ember a sütőbe, és szép lassan megsül magától, anélkül, hogy ott kellene állni órákig felette. A pasik már nincsenek úgy oda a sültcsirkéért, talán mert csömörük lett, annyiszor toltuk eléjük ezt a kímélő kosztot. (Minket biztosan megkímélt!)

Viszont most elárulok egy kis trükköt, mivel lehet feldobi az unalmas sültcsirkét.

Hozzávalók a csirkéhez:

1 kg csirkecomb

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál pirospaprika (ezt nem muszáj beletenni, de én szeretem, mert színt ad a husinak)

1 mokkáskanál ételízesítő

2 csipet bors

2 db zúzott fokhagymagerezd

2 evőkanál olaj

Minden ugyanúgy indul, mint egyébként. Befűszerezzük a csirkét. A fent felsorolt hozzávalókat (kivéve az 1 kg csirkét :) ) összekutyuljuk egy kis tálkában és gondosan rákenjük a csirkére. Én olyan kenőtollat használtam, amivel a süti tetejét szokta kenni a Zanyu. Aztán beledobtam őket egy tűzálló tálba, és még éppen elcsíptem a fényképezőgéppel, mielőtt az alufólia eltakarta volna őket a kíváncsi tekintetek elől:

És jöjjön az a rész, amiért úgy szeretjük ezt a receptet. Toljuk be a már 10 perce előmelegített sütőbe, letakarva!!! és hagyjuk bennt közepes lángon úgy 45 percig. Közben szabadfoglalkozés, juhéjjj! :-) (Én itt zárójelben jegyzem csak meg, nehogy megkövezzetek érte, de én ezt az időt arra használtam fel, hogy a régóta húzódó konyhaszekrény takarítást megejtsem.)

Na szóval. Ha eltelt a 45 perc, és kiemeljük a csajokat a sütőből, akkor valami ilyesmit látunk majd. (Feltéve, ha levesszük az alufóliát! :D )

Megfigyelhetjük, hogy keletkezett egy kis folyadék a csirke alatt.  Erre majd még szükségünk lesz. Most jön az érdekesség, amit említettem.

Hozzávalók a mártáshoz:

1 evőnanál vaj vagy margarin

1 evőkanál liszt

1 dl tej

a csirke leve

10 dkg reszelt sajt

A vajat olvasszuk meg, majd szórjuk rá a lisztet. Pár pillanattal később öntsük nyakon a tejjel és nézzünk farkasszemet a serpenyővel:

Ha a fenti kép tárul elénk, akkor ügyesek vagyunk, nem rontottunk el semmit.

Most óvatosan öntsük át ide a serpenyőbe a csirke alatt keletkezett levet.

Kutyuljuk meg, és szórjuk bele a 10 dkg reszelt sajt felét:

Forrás után kb. 3 percig még kevergessük, és zúdítsuk rá a sült húsra. Ha szépen eloszlattuk a krémes szószt a husin, akkor jöhet rá a reszelt sajt másik fele:

Toljuk vissza még 15 percre a forró sütőbe (ekkor már nem kell lefedni), és íme az eredmény:

A mirelit burgonyakrokett a barátunk, de csak ez a fajta: (Illetve minden olyan fajta, amit lehet sütőben is sütni, nemcsak olajban. Ez a zacsin fel van tüntetve.)

Ezt sütőben, zsiradék nélkül készítem el, méghozzá úgy, hogy egy kivajazott tálba rakosgatom őket libasorban:

A sütőt most fel lehet venni maximumra ameddig a krokettek sülnek. 10 percig sütöm, majd kiveszem, átforgatom a másik oldalukra és további 5 percre tolom még vissza. Azért jó az ilyen krokett, mert nem szívja teli magát olajjal, és sokkal finomabb is emiatt.

Kockésterítős minimálfotó. (Próbáltam valami díszítőelemet keresgélni, de feladtam végül, remélem így is tetszeni fog az olvasótáboromnak: :) )

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr131335939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dódi 2009.09.08. 11:08:18

király a blog! :D jó ötleteket adsz benne.

ez nagyon finomnak tűnik, ki is fogom próbálni!

modoc 2009.09.08. 11:20:58

@Dódi: Szia! Örülök, hogy tetszik a blog. Ha elfogadsz egy tanácsot, a csirkét sütőzacskóban készítsd el, úgy egyáltalán nem kell alá semmilyen zsiradék, hanem saját levében sül meg. Később ezt a levet öntsd a mártáshoz. Én sajnos nem kaptam sütőzacsit, mikor ezt a receptet posztoltam, pedig alapból abban szoktam én is sütni. (Így a mártásod kicsit sem lesz olajos, vagy zsíros.)

Moncsi79 2009.09.12. 10:16:03

Mára sült csirkét terveztem, de inkább ezt próbálom ki!
Tetszik a blogod, azt hiszem beállok a rendszeres olvasók táborába!

modoc 2009.09.15. 11:38:56

@Moncsi79: Örülök, hogy látlak itt, gyerek máskor is! :) Számolj majd be, hogy milyen lett a csirke!

Nikuci 2009.10.05. 11:25:41

nyamnyam.. munka közben nézegetem az oldalt és mindjárt éhen halok.. :D
azt hiszem este ezzel lepem meg a párom :D
köszi a receptet :)

modoc 2009.10.10. 18:22:55

@Nikuci: Nincs mit, szívesen, remélem jól sikerül a meglepetés! :-)

rebione 2010.07.24. 12:23:14

Ma ez lesz az ebéd! :) Nem tudok elszakadni ettől a blogtól! :) Köszi az újabb ötletet! :D
süti beállítások módosítása