aug
31

Palacsinta kezdőknek

Címkék: édes édesség húsmentes | Szerző: modoc | 10:44 pm

Aki társasházban lakik, bizonyára ismeri azt az érzést, mikor a folyosót lágyan körbelengi a valamelyik lakásból kiszűrődő palacsintaillat. Anyukám szerint a palacsinta bebüdösíti a lakást, de én mégis úgy reagálok az illatása, mint Kvardlipi a sajtra. :-) Emlékszem, kezdő palacsintasütögetőként sohasem sikerült csomómentes masszát keverni. Ha nem csomós lett, akkor pedig túlságosa híg. Jöjjön most tehát egy jól bevált módszer, amivel 5 perc alatt bekavarhatod a mennyei nedüt.

Hozzávalók kb. 13 db palacsintához:

30 dkg liszt

1 tojás

6 dl tej

2 dl szénsavas ásványvíz

1,5 evőkanál cukor

1 csipet só

Hogy az édes ételekbe miért kell mégis egy kicsi só, arra szakszerű magyarázatot nem tudok, de tény, hogy a só még az édes ételek ízét is kihangsúlyozza.

Ezek meg itten csókolódzó edények, alant leírom melyikben mi csücsül. :-)

A baloldali edény tartalma 3 dl tej, a jobboldalié a liszt, a cukor, a tojás és a só. A tejet öntsük át a műanyag keverőtálba és egy fakanállal addig dögönyözzük, ameddig valami ilyesfélét nem kapunk:

Ehhez a sűrű masszához öntsünk további 3 dl tejet, és hígítsuk fel óvatos fakanálcsapásokkal. Ha már egyenletesen eloszlott a tej, jöhet bele az ásványvíz:

Most pedig jöjjön a csoportkép, mindenkit bemutatok szép sorjában. :-)

Balra lent: érdemes az olajat teáskanállal adagolni, így sosem szaladhat meg a kezünk, és nem lesz túl olajos a palacsintánk. Az első palacsinta alá 2 tesákanállal tegyünk, de az összes többi előtt elég 1 is.

Jobbra lent: itt a kész massza. Kicsit tejszínes állagú, de annál egy lehelettel hígabb. Nem jó, ha túl híg, mert akkor leragad. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túlcukrozzuk. Egy sütésre egy szedőkanálnyit teszek a serpenyőbe.

Balra fennt: ide gyűjtöm a kész palacsintákat. Figyelem: Az összeszakadtak azonnali gyomor általi halálra vannak ítélve!

Jobbra fent: itt sülnek a palacsok. Ez nekem pont egy közepes gázrózsa. A kisebben alig sül, a nagyobban meg folyton odaég. A palacsintát itt nyugodtan lehet teljeslángon sütni. Nem vagyok a feldobálás híve, inkább óvatosan alányúlok egy forgatóeszközzel (lásd balra fennt).

Mondanám, hogy no comment, de azért azt csak leírom, hogy a balszélsőben vaníliás krémtúró van, a középsőben Nesquick kakaó, a jobbszélsőben pedig Anyukám házi baracklekvárja. Mert megérdemlem! ;-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr641351883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2009.08.31. 23:19:29

Én párszor elbaltáztam már a palacsintát - hiába, konyhai antitalentum vagyok -, így áttértem az amerikai palacsintára, aminek az elkészítése valamiért nagyon fekszik. Próbáld ki!!!

Hozzávalók (kb 12 darab):
1,5 dl tej,
12 dkg liszt,
3 tojás fehérje és sárgája,
1 púpozott teáskanál sütőpor,
1 csipet só,
2 alma reszelve,
1 evőkanál fahéj.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, majd a tejet liszttel, sütőporral és a tojássárgájával összedolgozom, aztán még az alma zutty bele, végül a hab és a fehéj.
Feltekerni nem igazán lehet, helyette megöntözhetjük juharsziruppal, csokiöntettel (csak a fantázia szab határt, hogy mivel), majd urasan késsel-villával el lehet fogyasztani.
Palancsintát akarok!!! :D

gazdinf 2009.08.31. 23:24:35

modoc: nagyon gusztusos a tálalás :)

a kacce által említett almás verzió is frankó

modoc 2009.08.31. 23:33:53

@kacce: Jujj hallottam már az amcsi palacsintáról, köszi, hogy leírtad, beiktatom! :-)

modoc 2009.08.31. 23:37:08

@gazdinf: Köszi, be is faltam ma vacsira, és persze a hetek óta halogatott torna ma is elmardt. :)

Ronson:) 2009.09.01. 08:53:48

modoc: Pont tegnap rontottam el a palacsintáimat sajnos 2db tojást tettem bele:( De legközelebb már nem fogom elrontani:) Köszi!:D

modoc 2009.09.01. 09:09:01

@Ronson:): Nagyon szívesen. :) (Két tojást akkor teszek bele, ha dupla ennyit kavarok be.)

borsolyka 2011.01.04. 21:40:57

én a tésztába rakom az olajat! a serpenyőbe meg csak az első palacsinta alá kerül olaj, a többi sül magától!
és nincs büdös!!!
süti beállítások módosítása