Aki társasházban lakik, bizonyára ismeri azt az érzést, mikor a folyosót lágyan körbelengi a valamelyik lakásból kiszűrődő palacsintaillat. Anyukám szerint a palacsinta bebüdösíti a lakást, de én mégis úgy reagálok az illatása, mint Kvardlipi a sajtra. :-) Emlékszem, kezdő palacsintasütögetőként sohasem sikerült csomómentes masszát keverni. Ha nem csomós lett, akkor pedig túlságosa híg. Jöjjön most tehát egy jól bevált módszer, amivel 5 perc alatt bekavarhatod a mennyei nedüt.
Hozzávalók kb. 13 db palacsintához:
30 dkg liszt
1 tojás
6 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
1,5 evőkanál cukor
1 csipet só
Hogy az édes ételekbe miért kell mégis egy kicsi só, arra szakszerű magyarázatot nem tudok, de tény, hogy a só még az édes ételek ízét is kihangsúlyozza.
Ezek meg itten csókolódzó edények, alant leírom melyikben mi csücsül. :-)
A baloldali edény tartalma 3 dl tej, a jobboldalié a liszt, a cukor, a tojás és a só. A tejet öntsük át a műanyag keverőtálba és egy fakanállal addig dögönyözzük, ameddig valami ilyesfélét nem kapunk:
Ehhez a sűrű masszához öntsünk további 3 dl tejet, és hígítsuk fel óvatos fakanálcsapásokkal. Ha már egyenletesen eloszlott a tej, jöhet bele az ásványvíz:
Most pedig jöjjön a csoportkép, mindenkit bemutatok szép sorjában. :-)
Balra lent: érdemes az olajat teáskanállal adagolni, így sosem szaladhat meg a kezünk, és nem lesz túl olajos a palacsintánk. Az első palacsinta alá 2 tesákanállal tegyünk, de az összes többi előtt elég 1 is.
Jobbra lent: itt a kész massza. Kicsit tejszínes állagú, de annál egy lehelettel hígabb. Nem jó, ha túl híg, mert akkor leragad. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túlcukrozzuk. Egy sütésre egy szedőkanálnyit teszek a serpenyőbe.
Balra fennt: ide gyűjtöm a kész palacsintákat. Figyelem: Az összeszakadtak azonnali gyomor általi halálra vannak ítélve!
Jobbra fent: itt sülnek a palacsok. Ez nekem pont egy közepes gázrózsa. A kisebben alig sül, a nagyobban meg folyton odaég. A palacsintát itt nyugodtan lehet teljeslángon sütni. Nem vagyok a feldobálás híve, inkább óvatosan alányúlok egy forgatóeszközzel (lásd balra fennt).
Mondanám, hogy no comment, de azért azt csak leírom, hogy a balszélsőben vaníliás krémtúró van, a középsőben Nesquick kakaó, a jobbszélsőben pedig Anyukám házi baracklekvárja. Mert megérdemlem! ;-)