feb
9

Elérkezett a várva várt nap, amikoris megoszthatom veletek aktuális kedvencemet. Ez annyira finom, hogy nincsenek rá szavak. Krémes és lágy és különleges és mmm. :-) Egy szónak is száz a vége, aki ezt kihagyja, magára vessen! ;-)

Hozzávalók:

70-80 dkg (kanadai) sütőtök

kb. 1/2 liter tej

1 dl tejföl

1/2 kg csirke

2 mokkáskanál szerecsendió

2 mokkáskanál fahéj

2 mokkáskanál bors

4 teáskanál só

10 dkg vaj

4 evőkanál liszt

10 dkg sajt

Imádni fogod főzni, teli van kóstolással, nyalakodással. ;-) Sajnos sok edényt koszol az ember, de megéri! A sütőtököt meghámozzuk, és felszeletelve megfőzzük sós vízben. Készítsd fedő alatt, így gyorsan megvan. Forrás után nagyjából 15 perc elég neki, hamar megpuhul.

A csirkét is apróra kell vágni és egy kis vajon vagy olajon kifehérítjük. Ez is sistereghet vagy 15 percig, pont akkorra készül el, mikor a sütőtök is puha lesz. A húsra rádobunk 2 mokkáskanál borsot és egy teáskanál sót.

 

A besamel mártás elkészítése sem igényel sok szakértelmet, csak annyi a lényeg, hogy folyamatosan kevergessük fakanállal, hogy csomós ne legyen. Először a 10 dkg vajat olvasszuk ki, és abba tegyük a lisztet. Figyelem! Minden művelet takaréklángon menjen! Valami ilyesmi lesz az eredmény:

Ezt kezdjük el folyamatosan higítani, nagyon apránként, tejjel. Azért is írtam, hogy kb. 1/2 liter tejre lesz szükség, mert féldecinként ahogy adagolod, akkor fogod látni, hogy mennyi kell hozzá, hogy sűrű, de lágy krémes szószt kapj. Keverd folyamatosan, és közben fűszerezz bátran. Mehet bele kezdetben 2 mk. szerecsendió, 2 mk. fahéj, 2 mk. bors, 1 tk. só, aztán majd kóstold, hogy elég ízes-e már. Ha igen, akkor a végén keverjünk el benne 1 deci tejfölt is.

Közben a harmadik kezeddel kenj ki egy tálat vajjal vagy margarinnal, és szórd meg zsemlemorzsával. Ebben fogod sütni. (Nem árt a sütőt is jól előmelegíteni, nagyjából közepes lángra.)

Ha megvan az ínycsiklandozó krémed, kezdhetsz rétegezni: sütőtök, hús, besamel, sütőtök, hús, besamel. A tetejére pedig majd sajt kerül befejezésül. A következő képen még csak egy réteg van, akinek kisebb a tálja az akár három réteget is kirakosgathat.

Ilyen gyönyörű, amikor fél óra múlva kiveszem a sütőből:

Nemcsak szép, de eszméletlen finom is:

Figyelmeztetés: erőteljesen addiktív! ;-) (Én szóltam...)

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr961744049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazdinf 2010.02.09. 23:56:41

egy másik sütőtök étel, ami nagyon finom:
www.tutitippek.hu/blog/sutotokos-omlett.php

(bár én spenót nélkül készítettem el)

kacce 2010.02.11. 09:54:01

Istenien nez ki. Alig varom, hogy hetvege legyen es legyen idom fozocskezni :)

Sz.Kamilla 2013.12.06. 17:34:00

Már nagyon sok receptedet kipróbáltam, és mindegyiket imádom, de ez valami isteni..:)
süti beállítások módosítása