feb
15

Felejtéstek el az előző bejegyzés első mondantát! :-) Új kedvencem van ugyanis, de ez annyira nagyágyú, hogy már a képek nézegetése közben elgyengül az ember és imát rebeg halkan amiért ilyen csoda létezhet a Földön. Merthogy létezik, és máris meglátjátok, hogy igaz minden szó, amit leírtam. A képek magukért beszélnek. ;-)

Hozzávalók a csirkéhez:

1 szép nagy tanyasi csibemell (nem filé)

2-3 rozmaringágacska

4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál só

1 mokkáskanál bors

Az első és legfontosabb teendőd, hogy keresel egy olyan boltot vagy piacot, ahol kapsz igazán jó minőségű csirkemellet. A szuper- meg hipermarketek termékei ugyanis egy irgalmas kiáltást sem érnek sajnos. Én az Ica Mama Húsboltjában találtam csirkét, sőt nem csak azt, hanem egy nagyon aranyos és segítőkész hentesbácsit is, aki készséggel elmondta, hogy miként fűszerezzem az én kis gyönyörűségemet. Tanácsa egyszerű volt, de annál velősebb: felejtsem el az ételízesítőt, használjak csak sót, meg borsot. Ennek megfelelően alapos mosás után jól bedörzsöltem sóval meg borssal a pipikét, és kevéske libazsíron elhelyeztem egy jénai tálban. Olyanban, amelyiknek még nem törtem el a tetejét. Mellédobtam pár rozmaringágat és fokhagymagerezdeket, és betettem az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. Ez idő alatt közepes lángon végig lefedve volt.

A 30 perc alatt csak egyszer kukkantottam bele, ekkor meglocsoltam saját levével. Ja, és még egy nagyon fontos teendő! Mikor a csirkét betoltam a sütőbe, a rácsra melléhelyeztem pár jól megmosott pucolatlan krumplit, ez teszi majd fel az i-re a pontot!

Ha letelt a 30 perc, óvatosan szúrjunk a csirkébe egy hústűt vagy kést, és győződjünk meg róla, hogy vajpuha-e már. Ha igen, akkor levehetjük a jénai tetejét, és további 10 perc alatt megpiríthatjuk a csirke bőrét is.

Ameddig a csirke bent süldögél a sütőben, készítsük el a tejszínes gombamártást.

Hozzávalók a tejszínes gombamártáshoz:

30 dkg gomba

10 dkg vaj

1 (púpos) evőkanál liszt

só, bors

fél citrom leve

fél húsleveskocka

1 marék metélőhagyma

1 marék apróra vágott zöldpetrezselyem

1,5 dl tejszín

A felszeletelt gombát vajban pirítsuk meg, majd szedjük ki egy tálra és sózzuk, borsozzuk meg. Cseppentsünk rá citromlevet is. A gombákat 3 ütemben sütögettem, hogy szépen szétterüljenek a serpenyőben. A gombaszeletek mindkét oldalának 2-2 perc elég, nagylángon.

Íme itt fűszer- és citromfürdőt vesznek a gombicsekek:

A vajban, amiben a gomba sült, keverjük el a lisztet, és öntsük fel 2,5 dl húslevessel. (Ez utóbbit úgy kell előállítani, hogy felforralt vízben elkeverünk egy fél húsleveskockát.) Tegyük hozzá a tejszínt is és kutyuljuk forrás után kb. 3 percen át, még sűrű mártás nem lesz belőle. Ekkor visszatehetjük a sült gombákat, és borítsuk bele az előzőleg apróra vágott metélőhagymát is. Főzzük együtt 5 percen át, majd szórjuk bele a petrezselyemzöldet és pár kavarc után már maga lesz a tökély! ;-)

A krumplik kb. 40-45 perc után vannak készen, ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy beleszúrunk egy kést. Bánjunk velük óvatosan, mert hajlamosak robbanni, és akkor súrolhatjuk a sütőt! Ha puhának ítéltetnek, akkor valami kanálfélével pöcköljük bele őket egy tiszta konyharuhával kibélelt tálba.

Vizezzük meg a kezünket és pöcköljünk pár csepp vizet a krumplikra, majd fedjük be a ronggyal és hagyjuk állni, még pucolható hőmérsékletűek nem lesznek.

Ez után már csak annyi a dolgunk, hogy szemünk és szánk legnagyobb örömére szépen ízlésesen összepakoljuk a finomságokat a tányéron.

Nagyon különleges étel, ünnepi alkalmakra is megállja a helyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr611761083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2010.02.18. 09:33:43

Istenien nez ki, meg a gombamartas is. Igaz, a gombat nem eszem meg. Milyen mas martast ajanlasz meg melle? :)
Ja, es hogy tudsz az egyben sult csiberol ilyen szep szeleteket levagni?

modoc 2010.02.18. 09:48:00

@kacce: Húúú, nehezet kérdeztél, mert nagyon elfogult vagyok, ami a gombamártást illeti. :-) Hirtelen el sem tudok képzelni ennél jobb mártást. De hamarosan jön a négysajt, talán majd az! :-)Pusszancs!

kacce 2010.02.18. 21:44:42

4sajt mártás? Jól hangzik! Várom :)
süti beállítások módosítása