Életemben ma csináltam először ilyet, de máris a kedvencemmé lépett elő. Habár a palacsintával úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival. Mindegy hogy sima, amerikai, vagy csúsztatott, mindegyik jöhet!!! :-) Akik utálnak palacsintát fordítani, azoknak jó hírem van, ezt a típust nem kell!
Hozzávalók:
6 tojás
6 dkg liszt
6 dkg vaj
1 tortabevonó
cukrosdió (kb. 15 dkg)
csipetnyi só
2 dl tej
Szét kell választani a tojásokat és ilyen esetben érdemes először felverni a fehérjét. (Fehérjés habverővel lehet sárgáját is keverni, fordítva viszont nem!) A sárgákhoz a vaj jön és a csipet só:
A sárgáját a vajjal addig keverjük magas fokozaton, míg szép egyenletes nem lesz a massza. (Kb. 5 perc.) Ezután a lisztet is beletesszük és úgy keverjük tovább. Legvégül a tej jön, a végeredmény pedig egy palacsintatészta sűrűségű tészta kell, hogy legyen:
Ezután egy fakanállal belekeverjük a sárga masszába a felvert tojásfehérjét. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal kevergessük az óramutató járásával megegyezően, még ilyen állagú nem lesz:
Én a palacsintasűtő helyett egy kisebb átmérőjű serpenyőben sütöttem, kevés olajon. Összesen 5 db palacsinta jött így ki nekem, ami pont elég volt. Egy palacsinta kb. kisujjnyi vastag legyen. Minden palacsintának csak az egyik oldalát kell megsütni. Nagylángon hamar megsül, kb. 1-2 perc is elég neki, aztán lehet átcsúsztatni egy tálba. A töltelék minden palacsinta nyers oldalára kerül:
Sajnos én nem kaptam diót a boltban, így diópótlóval szórtam meg az első réteget, ez már alapból cukrozott. A második réteg palacsintára reszelt tortabevonó jön, majd újből dió és újból csoki. Ekkor már a negyedik palacsintánál járunk.
Az utolsó, ötödik palacsinta lesz a teteje, ezért ezt a megsült oldalával felfelé kell rátenni a halomra:
Betoljuk előmelegített sütőbe és kb. 12-15 percig sütjük. Én kicsit alacsonyabb hőfokon sütöttem. Ameddig sült, addig elvasztottam a mikróban a maradék tortabevonót és elkevertem az olvadt csokiban egy teáskanálnyi olajat:
Rácsurgattam a csokit a tetejére, nagyon guszta látvány volt, ahogy szétfolyt a tetején. :-)
Felvágva így néz ki, és egy szeletnél nem lehet megállni, de akár az egészet fel tudtam volna falni együltő helyemben!