Ezt a címet azért érdemelte ki, mert egy héten belül kétszer is elkészítettem, és összesen kb. 10 különböző ember állította egybehangzóan, hogy állati finom. :-) Úgyhogy nem is késlekedem vele többet, hanem közkincsé teszem. (Ja, és mint azt tőlem megszokhattátok, ez is 30 perc alatt elkészül)
Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
fél liter feketekávé
1 db rumaroma
2 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg natúr vajkrém (Rama margarin, vagy teavaj nem jó!!!)
5 dl tejszín
3 teáskanál étkezési zselatin (Horváth Ilona féle)
1 dl tej
3 evőkanál kakaópor
A zselatin elkészítésével érdemes kezdeni, mert annak langyosra kell hűlnie a felhasználása előtt. (Figyelem:langyosra, nem pedig hidegre!) Az elkészítése úgy zajlik, hogy 3 teáskanálnyi zselatint elkeverünk 1 dl hideg tejben. Ne zsuttyantsuk bele hirtelen 3 teáskanállal a tejbe, hanem inkább szitáló mozdulatokkal, fokozatosan, állandó kevergetéssel tegyük bele. A zselatin ugyanis elég kényes dolog, hajlamos összecsomósodni. Ha benne van a tejben, és szépen elkeveredett, akkor takaréklángon alágyújthatunk és kevergessük, ameddig fel nem forr. Mivel csak 1 dl tejről van szó, így ez kb. 5 perc alatt be is következik.
Ezután húzzuk félre a tűzről, és hagyjuk hűlni, ameddig nekilátunk a krémnek:
Ami feltétlenül szükséges ehhez, az egy gépi habverő, és egy kapcsos tortaforma. Első lépésként a tojásokat kell habosra keverni a cukorral.
Ha ez megvan, mehet bele a natúr vajkrém is, és azzal is tovább kell keverni, még újból szép habos nem lesz.
Elővesszük a két darab, 0,25 literes habtejszínünket is, és mindkettőt belelocsoljuk a tálunkba. Ezzel kb. 5 percig verjük, legnagyobb fokozatra kapcsolva a gépet. Közben a rumaroma kb. 1/3-át is csorgassuk a krémbe. Ilyesmi lesz a végeredmény:
Éles szemű megfigyelők láthaják, hogy a zselatin is ott várakozik, hogy a krémhez adódjon. :-) Keverjük hát ezt is bele gyorsan! Ezzel a krém meg is van.
A babapiskótákat a lefőzött forró kefetekávébe kell mártani. Éppen csak mártsuk bele, mert ha sokáig ázik benne, akkor nem lesz finom a Tompikának a keksze! :-D Tegyünk a kávéba is rumaromát, lehet többet is, kevesebbet is, én 1/3 üvegcsényi rumaromát teszek a kávéba, de van, aki ennél rumosabban igényli. Ízlések és pofonok...
Igyekeztem az optimális helykihasználásra:
Legalulra piskóta kerül, majd krém. A krémre minden rétegnél kakaóport szitáltam. Általában 2 réteg készül, és legfelülre krém kerül, és arra befejezésül kakaószitálás. Ezt a tortát nem kell sütni, csak hűtőben pihentetni pár órát, vagy egy teljes éjszakát. Ekkorra szépen megdermed a krém a zselatintól, és majd könnyen leemelhető lesz a tortától a kapcsos forma oldala.
Ideális szülinapi tortának is: :-)
De ledigeálisabb az ízlelőbimbóink számára! :-) Jó étvágyat hozzá!
UPDATE: Nagyon kell vigyázni a vajkrém vásárlásánál. Sokan eltévesztik és margarint vagy vajat tesznek a krémbe, de a vajkrém az egy egészen más termék, és csak ezzel lesz finom a torta. Ilyet kell keresni a boltban:
És még ezzel sem árt vigyázni, mert kapható magyaros, metélőhagymás, stb. változatban, és az nem jó, csak a natúr! A képen a Milli terméke látható, de tökéletesen megfelel a Tesco gazdaságos, vagy az S-Budget is.