sze
2

Krumplis tészta

Címkék: sós tészta főétel | Szerző: modoc | 5:53 pm

Tipikus hó végi étel, mert nagyon olcsón ki lehet hozni az alapanyagokat. Ha jól eltalálja az ember az ízeket, akkor meg még finom is. :) Felturbózási módszerek alant.

Hozzávalók:

40 dkg krumpli

40 dkg tészta (fodros nagykocka)

1 közepes fej hagyma

1 kis darab kolbász (10 cm)

1 mokkáskanál pirospaprika

1/2 mokkáskanál bors

2 mokkáskanál ételízesítő

 

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kockákra, és tegyük fel főni. A főzővízbe általában 2 púpos mokkáskanál sót szórok bele.

Egy másik gázlángon az apróra vágott hagymát kezdjük el pirítani 2 evőkanál zsiradékon. (Ehhez az ételhez nem olajat használok, hanem sertészsírt.)

A krumpli főhet teljes lángon, a hagymának takarék is elég. Ha a hagyma már pirul 5 perce, akkor rádobhatjuk az apró cafatokra vágott kolbászt. Szórjunk rá két mokkáskanál ételízesítőt is, és egy fél mokkáskanál borsot. Ha a kolbász szépen megpirul, elzárhatjuk a gázt a serpenyő alatt. Miután ez megtörtént, akkor szórjuk csak rá a pirospaprikát, nehogy odaégjen. Keverjük el, és tegyük félre a serpenyőt.

Jöhet a harmadik felvonás is, a tészta. Aki nem tudja milyen a fodros nagykocka, annak íme:

A tésztát közepes lángon főzzük meg, kb. 10 perc alatt. Kóstoljuk meg, hogy elég puha-e már. Ha kemény az nem jó, de ha szétfő, az mégrosszabb. (Nekem sikerült egy kicsit szétfőznöm.) A tészta főzővizébe is mehet legalább 2 púpos mokkáskanál só, meg kb. 1 dl olaj, hogy ne legyen ragacsos.

A krumpli is hamar megfő, kb. 15 perc alatt. Ha már puha, akkor öntsük le róla a vizet, és törjük össze valahogy így: (Ha kóstolásra sótlan a krumpli, akkor szórjuk meg utólag kicsit.)

Aztán már csak ezt a három komponenst kell valahogy összemixelni. (Ezzel az étellel csak egy baj van: sok a mosatlan utána)

Az összetört krumplit kavarjuk össze a hagymás kolbászos serpenyő tartalmával.

Miközben kevergetjük, gyújtsuk meg a gázt, és vegyük takaréklángra. Addig kavargassuk, még valamelyest egyszínű masszát nem kapunk:

Ha engedi a serpenyő mérete, akkor abba borítsuk át a megfőtt, és lecsöpögtetett tésztát. (Nekem ez nem volt kivitelezhető, így én a tésztafőző edényben kevertem el őket egymással.) Mialatt a masszát óvatosan belekeverjük a tésztába, folyamatosan mehet a takarékláng. Finom ugyanis, ha a tűz kicsit odakapja a tésztát. Kóstolgassuk meg, hogy elég sós-e a végeredmény. Előfordulhat, hogy korrekcióra szorul. :-)

Tálaláskor sózom, borsozom. De egyéni, ki hogy szereti. :-)

(Igen, a fotón ismét a a balkezeseknek kedvezünk. :) )

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr301355824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása