Na most mielőtt végképp leáldoz a sárgabarack szezon (illetve mielőtt végképp elfelejtem a blog.hu-s jelszavamat) úgy gondoltam gyorsan berobbanok ide, és megfőzetem veletek ezt a levest, mert addig nem lehet meghalni se meg úgy egyáltalán semmit mielőtt az ember ezt meg ne kóstolta volna.
Hozzávalók:
1/2 kg sárgabarack
4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 kis tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliáscukor
1 kávéskanál fahéj
A barackoknak érdemes először nekiesni. Az a lényeg hogy forrázzuk le mint a kismalac a farkast mert akkor (csakúgy mint a farkasnak a mesében) klasszul lejön a bőre és szépen meg lehet hámozgatni. A magokat is vegyük ki belőlük és helyezzük őket várakozó álláspontra ameddig karamellizálunk!
Vegyük elő a lábast és kezdjük el olvasztani a vajacskát. Halmozzuk az olvadt vajra a cukkert és addig kevergessük még szépen meg nem barnul. Ne égessük oda, nem hajt a tatár, takaréklángon is megvan a dolog 5-7 perc alatt. Ez volna a karamellizálás. Nehéz volt? (Nem.)
Biztos már kitaláltátok hogy most jönnek az illatos barackok, mert meg szeretnének fürdeni a karamellben, és ugye ezt a világért sem tagadnánk meg tőlük?
Jájj milyen szép ez. :-) A cukormennyiség a karamellben attól is függ mennyire édes a barackunk. A félérett keményekhez több, még a lédús érettekhez kevesebb cukor dukál.
Na, ha ez is megvan, akkor a nehezén már szinte túl is vagyunk. (Mondtam én hogy ezen a blogon rövidek a receptek. :-) )
Öntsük fel kb. 12 deci vízzel és fűszerezzük vaníliáscukorral és fahéjjal. Aztán részünkről a fáklyás menet, mert már csak várni kell.
Miután felforrt, 5 perc rotyogtatás után félre is húzhatjuk a tűzről, és jöhet a botmixer vagy kinek milyen turmixszerűsége van otthon. Ezzel összepépeljük és visszatesszük a tűzre.
Csináljuk meg a kulimászt, ami a levest krémesíti. Ehhez a keményítőt feloldjuk 2-3 evőkanál vízben majd a tejföllel csomómentesre keverjük. Apránként kimerünk hozzá egy kis levest a fazékból és amikor jó folyós már az állaga, akkor belecsurgatjuk a habarást (mert ennek az a neve hivatalosan) a levesbe és jó alaposan elkeverjük.
A habarással együtt még maradhat a tűzön újraforrástól számított 5 percig, majd megkezdődhet a hűtési procedúra. Először a mosogatóban hidegvízben, aztán a hűtőszekrényben. Így lesz ez a finomság kánikulakompatibilis.
Figyelem, ha tejszínhabbal esszük nem túl diétás, de annál finomabb! :-)