júl
22

Na most mielőtt végképp leáldoz a sárgabarack szezon (illetve mielőtt végképp elfelejtem a blog.hu-s jelszavamat) úgy gondoltam gyorsan berobbanok ide, és megfőzetem veletek ezt a levest, mert addig nem lehet meghalni se meg úgy egyáltalán semmit mielőtt az ember ezt meg ne kóstolta volna.

Hozzávalók:

1/2 kg sárgabarack

4 evőkanál cukor

5 dkg vaj

1 kis tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

1 csomag vaníliáscukor

1 kávéskanál fahéj

 

A barackoknak érdemes először nekiesni. Az a lényeg hogy forrázzuk le mint a kismalac a farkast mert akkor (csakúgy mint a farkasnak a mesében) klasszul lejön a bőre és szépen meg lehet hámozgatni. A magokat is vegyük ki belőlük és helyezzük őket várakozó álláspontra ameddig karamellizálunk!

 

Vegyük elő a lábast és kezdjük el olvasztani a vajacskát. Halmozzuk az olvadt vajra a cukkert és addig kevergessük még szépen meg nem barnul. Ne égessük oda, nem hajt a tatár, takaréklángon is megvan a dolog 5-7 perc alatt. Ez volna a karamellizálás. Nehéz volt? (Nem.)

Biztos már kitaláltátok hogy most jönnek az illatos barackok, mert meg szeretnének fürdeni a karamellben, és ugye ezt a világért sem tagadnánk meg tőlük?

Jájj milyen szép ez. :-) A cukormennyiség a karamellben attól is függ mennyire édes a barackunk. A félérett keményekhez több, még a lédús érettekhez kevesebb cukor dukál.

Na, ha ez is megvan, akkor a nehezén már szinte túl is vagyunk. (Mondtam én hogy ezen a blogon rövidek a receptek. :-) )

Öntsük fel kb. 12 deci vízzel és fűszerezzük vaníliáscukorral és fahéjjal. Aztán részünkről a fáklyás menet, mert már csak várni kell.

Miután felforrt, 5 perc rotyogtatás után félre is húzhatjuk a tűzről, és jöhet a botmixer vagy kinek milyen turmixszerűsége van otthon. Ezzel összepépeljük és visszatesszük a tűzre.

Csináljuk meg a kulimászt, ami a levest krémesíti. Ehhez a keményítőt feloldjuk 2-3 evőkanál vízben majd a tejföllel csomómentesre keverjük. Apránként kimerünk hozzá egy kis levest a fazékból és amikor jó folyós már az állaga, akkor belecsurgatjuk a habarást (mert ennek az a neve hivatalosan) a levesbe és jó alaposan elkeverjük.

A habarással együtt még maradhat a tűzön újraforrástól számított 5 percig, majd megkezdődhet a hűtési procedúra. Először a mosogatóban hidegvízben, aztán a hűtőszekrényben. Így lesz ez a finomság kánikulakompatibilis.

Figyelem, ha tejszínhabbal esszük nem túl diétás, de annál finomabb! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr132169638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csudri82 2010.07.22. 23:11:20

Váá, végre új poszt és ráadásul kedvemre való. Hétvégén megyek a Balcsira, lehet össze is dobunk egy ilyet! Köszi!

rebione 2010.07.23. 08:32:03

Ez lesz a mai menühöz a leveske! :) Kösziii! Már azt sem tudtam mit csináljak a barackkal...

kacce 2010.07.23. 14:19:38

Huuu, ez nagyon finom lehet!

BTW, nagyon tetszik a "kánikulakompatibilis" szo :)))

csudri82 2010.08.04. 10:06:09

Már reménykedtem, hogy feltámad a blog, de megint semmi életjel! Főzz nekünk!!!

modoc 2010.08.08. 21:57:08

Szia csudri! Éppen szakdolgozatot írok, a sulimnak októberben lesz vége, akkor remélhetőleg teljes gőzzel újjáéled a blog, a főzési kedvem ugyanis még mindig a régi, csak már időm nincs annyi. De igyekszem frissíteni, csak ritkábban sikerül.
süti beállítások módosítása