Nem azért, mert én készítettem el, de ez valami mennyei lett! :) Már a képek nézegetésétől összefut a nyál a számban, pedig hát semmi extrát nem követtem el, csak feldobtam a jó öreg mákos gubbancsot. :-) Na, nem ám a levegőbe, hanem egy istenien krémes vaníliaöntettel. Lássuk, lássuk!
Hozzávalók a gubához:
8 db kifli
1 liter tej
10 evőkanál mák
3 evőkanál porcukor
1 vaníliás cukor
Azt már csak egy félmondatban említem meg, hogy ez a csoda ismét egy kevés időm van főzni napon készült, nem is volt több, mint 30 perc az elkészítése, evéssel együtt. :)
A kifliket gyorsan összekarikáztam egy vágódeszkán, miközben a tejet forrni tettem közepes lángra (nehogy odasüljön az alja!). A tej hamarosan gyöngyözni is kezdett, amikoris takaréklángra vettem, nehogy kifusson nekem. Beleszórtam egy tasak vaníliáscukrot, és mondtam neki, hogy várjon most egy kicsit a sorára, ameddig előkészítem a többieket. :)
A kifliket kettessével tettem a tálba, megszórtam darált cukrozott mákkal, és leforráztam a tej egynegyedével.
Ezt a rétegelést addig folytattam, ameddig el nem fogyott minden hozzávalóm. Persze minden réteget úgy fejeztem be, hogy úgy istenesen megkavartam a tál tartalmát. Így minden kifliszeletre jutott elég tejcsi.
Mikor kész lett befedtem, és vártam, hogy a gőzfürdőben jól megszívja magát tejjel a kifli. Alapjáraton reszelt citromhéjjal szoktam feldobni a mákos gubámat (a mazsolát nem szeretjük) de mivel ezúttal nem volt itthon citrom (utólag mondhatom, ez szerencse) így arra jutottam, jól állna neki a vaníliaöntet is (de még milyen jól!).
Hozzávalók a vaníliaöntethez:
5 dl tej
2 tojássárgája
1 mokkáskanál liszt
2 evőkanál cukor
1 db vaníliás cukor
Úgy kell kezdeni, hogy 1 dl tejet hidegen elkeverünk a tojássárgákkal, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet pedig felforraljuk vaníliás cukorral.
Mikor a tej felforrt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a hideg sárga masszánkat. Most óvatoskodva tegyük vissza az egészet takaréklángra, és sűrűn kavargatva vigyázunk rá, hogy a tojássárgákat össze ne kapja a tűz.
Így óvatosan főzögetve, ügyelve, hogy ne forrjon túlságosan, várjunk úgy 10 percet, amég besűrűsödik a mártás. Ne essünk kétségbe, ha még 10, esetleg 15 perc elteltével is hígnak találjuk, mert amikor hidegre hűl, akkor teljesen biztos, hogy rendesen be fog sűrűsödni.
Itt már látszik, ahogy várakozik a két tábor a légyottra:
Figyelem! Fokozott nyáltermelés előidézésére alkalmas képhatások következnek! Csak erős idegzetűeknek! :D