okt
19

Házi lángos

Címkék: vacsora sós főétel húsmentes | Szerző: modoc | 8:24 pm

Valószínűleg sokak szeme felcsillan a címet olvasva, mivel majdnem mindenki imádja a piacok meg a strandok kihagyhatatlan kedvencét, a lángost! Következzen egy olyan recept, ami nem szívja meg magát olajjal, de legalább finom. Ja, és szokás szerint nagyon egyszerű is elkészíteni. :-)

Hozzávalók:

1/2 kg liszt

2,5 dl tej

1 mokkáskanál cukor

1 teáskanál só

1 kis dobozos tejföl

2 dkg élesztő

Az élesztőt a pizzához hasonlóan felfuttatjuk 1 dl tejben, amibe 1 mokkáskanál cukrot szórtunk. A tej hőmérsékletét nehéz pont elég langyosra beállítani. Túl meleg semmiképp se legyen, mert akkor sohasem fog felfutni. Ha túl hideg a tej, akkor sem, de ez esetben a helyzet még megmenthető, kb. 3 percnyi, 100-as fokozaton történő megmikrózással. :-)

Ha az élesztő frankón kidagad a bögréből, akkor öntsük a már összekészített keverékbe, a liszthez, a maradék tejhez, a tejfölhöz és a sóhoz. Géppel kezdtem el keverni, mint ahogy a fotó is mutatja, de kézzel gyűrkészelve fejeztem be. Vigyázat! Ha nem készülünk direkt lánykérős meglepetésre, akkor a gyűrűnket vegyük le! :P

Ha már lesz egy ilyen kis cipónk, mint itt a képen, akkor takarjuk le egy ruhával, és meleg helyen hagyjuk kelni nagyjából 30 percig. A meleg helyet nehéz előállítani ebben a farkasordító hidegben, ezért erre adok egy tippet. A gázsütőt melegítsük be kb. 5 perc alatt, majd zárjuk el. Így tegyük be a kelesztőtálat, és csukjuk rá a sőtőajtót. Ha így teszünk, ez lesz a jutalmunk:

Egyébként ameddig kel a tészta, elkészíthetjük a lángosozás kötelező tartozékát, a fokhagymakencét. Ez nem más, mint 1 vagy max. 2 fokhagymagerezd elegye 3 evőkanál olajjal, és 3 evőkanál vízzel. Meg egy csipet sóval. Ezt a lötyit hagyjuk állni, hagy érjenek össze az ízek. Evés előtt kenőtollal oszlathatunk el belőle egy keveset a lángosunkon.

Jöhet mostmár a nagymami féle szaggatás. Nekem pogácsaszaggatóm nincs, egy egyszerű fülesbögrével szoktam karikákat szaggatni a tésztából. Valahogy így:

Ezeket a kis pampuskákat kézzel megnyújtom, és mehetnek mártózni a forró olajba.

Nagylángon kezdek neki, de ha túlmelegszik az olaj, akkor hajlamos odaégni a kicsike. Figyeljünk erre, és szabályozzuk a gázrózsát saját belátásunk szerint. Az első oldalnak kb. 3-5 perc kell, a másik oldal már megvan 1-2 perc alatt is.

Sorakozó, szépségeim! :-)

Na, és itt jön a lesifotó, szegénykémet már csak akkor sikerült lekapni, mikor leharapódtak belőle az első falatok. :-)

Mit is mondhatnék még ez után a kép után? :-) Finom nagyon, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockasterito.blog.hu/api/trackback/id/tr161461571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2009.10.19. 22:01:36

Nincs is jobb mint egy kis magyaros házilángos, különösen 1300 km-re az otthontól ;)

klill68 2010.01.28. 08:59:37

Tegnap kipróbáltam nagyon fini lett

modoc 2010.01.30. 21:27:50

@klill68: Örülök, hogy jól sikerült. :-)

diacska07 2010.08.12. 12:26:02

Ezt én is kipróbálom!

Angie009 2012.12.28. 12:33:08

Vééégre olyan receptek ahol a fűszerek mennyisége nem "Ízlés szerint".... kezdő konyhatündéreknek kicsit erős kezdés az "ízlés szerint só, bors, paprika, stb". Én emiatt kezdtem belefáradni a főzésbe, mert sosem sikerült semmi elég finomra a fűszerek miatt :S

giliorsi 2013.01.27. 12:43:37

kipróbálom ma énis :)

giliorsi 2013.01.27. 14:20:36

ha nem kell meg a tésztám akkor mi lehet a baj??

modoc 2013.03.14. 22:06:43

@giliorsi: Fölfutott az élesztő rendesen? Én be szoktam takarni tiszta konyharuhával és meleg helyre tenni, jobb híján langyos konvektorra, radiátorra, vagy más egyéb fűtőtestre, vagy meggyújtott (gáz)sütő szélére húzva (oda ahol jön föl a meleg levegő hátul a rácsos részen) Ja meg látom a receptben is van egy tipp hogy magába a sütőbe betenni. Ha így csináltad, nem lehet hogy túl forró volt a sütő amikor betetted? Ha túl meleg van elpusztulnak az élesztőgombák, csak langyi hely kell nekik nem forró!
süti beállítások módosítása