Valószínűleg sokak szeme felcsillan a címet olvasva, mivel majdnem mindenki imádja a piacok meg a strandok kihagyhatatlan kedvencét, a lángost! Következzen egy olyan recept, ami nem szívja meg magát olajjal, de legalább finom. Ja, és szokás szerint nagyon egyszerű is elkészíteni. :-)
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
2,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
1 kis dobozos tejföl
2 dkg élesztő
Az élesztőt a pizzához hasonlóan felfuttatjuk 1 dl tejben, amibe 1 mokkáskanál cukrot szórtunk. A tej hőmérsékletét nehéz pont elég langyosra beállítani. Túl meleg semmiképp se legyen, mert akkor sohasem fog felfutni. Ha túl hideg a tej, akkor sem, de ez esetben a helyzet még megmenthető, kb. 3 percnyi, 100-as fokozaton történő megmikrózással. :-)
Ha az élesztő frankón kidagad a bögréből, akkor öntsük a már összekészített keverékbe, a liszthez, a maradék tejhez, a tejfölhöz és a sóhoz. Géppel kezdtem el keverni, mint ahogy a fotó is mutatja, de kézzel gyűrkészelve fejeztem be. Vigyázat! Ha nem készülünk direkt lánykérős meglepetésre, akkor a gyűrűnket vegyük le! :P
Ha már lesz egy ilyen kis cipónk, mint itt a képen, akkor takarjuk le egy ruhával, és meleg helyen hagyjuk kelni nagyjából 30 percig. A meleg helyet nehéz előállítani ebben a farkasordító hidegben, ezért erre adok egy tippet. A gázsütőt melegítsük be kb. 5 perc alatt, majd zárjuk el. Így tegyük be a kelesztőtálat, és csukjuk rá a sőtőajtót. Ha így teszünk, ez lesz a jutalmunk:
Egyébként ameddig kel a tészta, elkészíthetjük a lángosozás kötelező tartozékát, a fokhagymakencét. Ez nem más, mint 1 vagy max. 2 fokhagymagerezd elegye 3 evőkanál olajjal, és 3 evőkanál vízzel. Meg egy csipet sóval. Ezt a lötyit hagyjuk állni, hagy érjenek össze az ízek. Evés előtt kenőtollal oszlathatunk el belőle egy keveset a lángosunkon.
Jöhet mostmár a nagymami féle szaggatás. Nekem pogácsaszaggatóm nincs, egy egyszerű fülesbögrével szoktam karikákat szaggatni a tésztából. Valahogy így:
Ezeket a kis pampuskákat kézzel megnyújtom, és mehetnek mártózni a forró olajba.
Nagylángon kezdek neki, de ha túlmelegszik az olaj, akkor hajlamos odaégni a kicsike. Figyeljünk erre, és szabályozzuk a gázrózsát saját belátásunk szerint. Az első oldalnak kb. 3-5 perc kell, a másik oldal már megvan 1-2 perc alatt is.
Sorakozó, szépségeim! :-)
Na, és itt jön a lesifotó, szegénykémet már csak akkor sikerült lekapni, mikor leharapódtak belőle az első falatok. :-)
Mit is mondhatnék még ez után a kép után? :-) Finom nagyon, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!