Hűű, gyerekek, találtam a neten egy állati finom tejberizs receptet, aminek következtében emberem kinyilatkoztatta, hogy leáldozott mifelénk a tejbegríz szezon, ezentúl mindig tejberizst kell főzzek. :-) Nálunk onnan ismerkszik meg a jó étel, hogy mikor az ember még javában kanalazza, már akkor érdeklődik, hogy mikor főzök ilyet legközelebb. :-) Na, most egy ilyen étel következik.
Hozzávalók:
kb. 1,25 liter tej
1 bögre rizs
1,5 dl tejszín
2-3 evőkanál cukor
2 kanál vaj
fahéjas cukor
Az alaposan megmosott rizst leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi. Mikor már kezd langyulni, akkor beledobjuk a vajat is. Dolgozzunk takaréklángon.
Elég fárasztó étel amúgy, végig ott kell strázsálni mellette, talán haladósabb, ha az ember lefedi, bár akkor is érdemes a közelben maradni, mert a rizs pár perc alatt megszívja magát, és nekünk olyankor majd mindig utána kell önteni a tejet, nehogy odaégjen az alja. Szóval ragadjunk fakanalat és csapjunk fel rizspásztornak.
Ilyen az, amikor már kell a tejutánpótlás:
Ez meg a pótlás után:
Nagyjából 3-4-szer öntünk még tejet hozzá, ezzel el is fogy simán egy liter tej. Ez a folyamat úgy kb. 1 óra alatt játszódik le, közben szépen puhulgat a rizs is. Ez kóstolással ellenőrizendő. Ha eljutunk oda, hogy már vajpuhák a szemek, akkor jöhet hozzá a cukor meg a tejszín. Ezekkel is főzzük még jó öt percig, majd ha íz- és állagügyileg elégedettek vagyunk, akkor zárjuk el a gázt.
Öntsük ki tányérokra, és szórjuk meg finom szemcséjű kristálycukorban elkevert fahéjjal.
Mi ketten felfaltuk az egész adagot egy este alatt. :-) Ha valakinek akkora mákja van, mint nekem és van otthon kókuszzsírja, akkor az elején tegyen bele a vajjal együtt abból is vagy 2 kanállal. Dob rajta a dolog, de enélkül is nagyon tuti.