Ez igazi anyáról leányra recept, egyike az elsőként lediktáltatott mennyei ételeknek. :)
Hozzávalók:
1/2 kg sertéscomb vagy pulykamellfilé
2-3 evőkanál étolaj
2 kg krumpli
1 (púpos) mokkáskanál só
1 (púpos) mokkásnaál bors
1 (púpos) mokkáskanál ételízesítő
2 mokkáskanál szárított majoránna
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
A húst kis kockákra vágjuk és kevés olajon kifehérítjük. Ehhez teljes láng fog kelleni.
Egyből jöhetnek is rá a felsorolt fűszerek, kivéve a pirospaprikát.
Magától is fog egy kevés levet engedni, de nem árt még további 1-2 dl vizet alá önteni. Fedő alatt takaréklángon jó egy órát pároljuk, ha sertésről van szó. Pulykánal 30 perc is elegendő.
Ameddig a hús puhul, pucoljunk meg és vágjunk kockára 2 kg krumplit. A krumplit mindig teljes lángon süssük ameddig aranybarna nem lesz.
Lecsöpögtetés után fűszerezzük sóval, fehérborssal, és pirospaprikával.
Ha a hús ideje letelt, akkor kóstoljunk meg egy húsdarabot, hogy puha-e már avagy még rágós. Ha az utóbbi, akkor még takarjuk vissza, és további 15 percet pároljuk. Kostoláskor azt is ellenőrizzük le, hogy elég ízes-e a husi. Ha még nem, akkor pótoljunk még bele némi fűszert a fentiekből, vigyázva, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára!
Ha pedig már puha, akkor a fedőt levéve megvárjuk, még elfő alóla a lé, és szépen zsírjára sül:
Ha már szép piros a husi, akkor elzárhatjuk alatta a gázt, és színezzük tovább némi pirospaprikával. Azért fontos ezt utólag megtenni, mert a pirospaprika hajlamos odakozmálni, amitől az étel kesernyés lesz.
A legvégén nincs más dolgunk, mint összekeverni a húst és a krumplit.
Csemegeuborkával tálalva a legfinomabb. Kedves Olvasó, ne a nyálad csorgasd, hanem csináld meg hamar! :-) A család hálás lesz, az biztos!