Merthogy gyümölcslevest mindenféle gyümölcsből jó csinálni, és én még körtéből nem próbáltam. De megérte, az eredmény önmagáért beszélt. (szóló szőlő helyett szóló körte:) ) Figyelem! 20 perces recept következik! :)
Lássuk mi kell bele:
5 szem körte
kis darab fahéj
3-4 db szegfűszeg
3 púpos evőkanál cukor
fél citrom leve
csipetnyi só
2 dl joghurt
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
Szóval az úgy volt, hogy nagyhirtelen meghámoztam, majd magházukat kivágva felszeleteltem a körtéket. Íme a tájkép csata első munkafolyamat után:
Közben fel kell tenni 1 liter vizet forrni. Amint felforr levehető takaréklángra. Majd jöhet a vízbe a kicsi fahéj és szegfűszeg, plusz a citrom kipréselt leve. Imigyen néz ki ez az állapot:
Ennek a szegfűszeges-citromos-fahéjas víznek 10 percet kell rotyogni, majd óvatosan beleterelgethetjük a körtét is a vízbe. Én előtte ki szoktam dobni a vízből a fahéjat is és a szegfűszegeket is. A körtének mindössze 5 percet kell főnie ebben az alaplében.
A fenti képnek szereplője egy üveg kimérőedény fehér folyadékkal. Beszéljünk most erről az edényről! Na mi is van benne? Hát nem más, mint a 2 dl joghurt, az 1 dl tejszín, a 3 púpos evőkanál cukor és a 2 evőkanál liszt keveréke. Ha ezek csomómentes kikeverésével elszüttyögtünk úgy nagyjából 5-6 percet, akkor szedjünk át a körtés vízből is pár evőkanállal a fehér folyadékhoz, hogy ezzel felhigítsuk azt. Majd lassan óvatosan öntsük a habarást (merthogy hivatalosan ez a neve) a levesünkbe. Nagyszerű hírem van: Miután felforrt újból, 5 percet még szemezünk vele, hanyagul megkavarva párszor, majd elzárhatjuk. Ez az 5 perc pont elég arra is, hogy ha kóstolásra cukortalannak tűnik, pótoljunk még bele valamennyit.
Körteleves for prez!!! :)