Nos, akkor kis fáziskéséssel rittyentsünk össze egy vasárnapi ebédet, karajból, gombából, meg némi tejszínből.
Hozzávalók:
8 szelet karaj
30 dkg gomba
1 közepes fej hagyma
2 dl tejszín
só, bors
1 mokkáskanál liszt
Mindössze ennyi hozzávaló beszerzése választ el minket a tízujjmegnyalós ebédtől. Mi a teendőnk? Lássuk csak!
Először a hagymát kockázzuk fel, majd a gombát. Ezeket kevés olajon kezdjük el alacsony lángon összepirítani! Sózzuk és borsozzuk (kb. 1-1 mokkáskanál)!
Nézzétek el nekem, hogy ismét a póréhagyma után nyúltam, nálam most ez a sláger, legszívesebben mindenbe ezt csempésznék. Természetesen a sima vöröshagyma is tökéletesen megfelel.
A gomba engedni fog levet, ami nem baj, sőt, ebben fog megpuhulni. Aki nem hiszi, az nézze meg a következő fotót, tényleg ott a lé alatta: :-)
Ne fedjük le, hagy főlje el a levét! Ameddig ez bekövetkezik, vágjunk ilyen szép szeleteket a karajból:
Püföljük el a húsokat, sózzuk és borsozzuk meg őket. Tegyük félre, és foglalkozzunk kicsit a gombával, ami közben el is főtte a levét. Szórjuk rá a lisztet, és locsoljuk meg a tejszínnel. Kavarjuk meg párszor ameddig felforr, és el is zárhatjuk alatta a gázt.
Nekem ez a kedvenc serpenyőm, úgyhogy a húst is ebben sütöttem át. Ehhez át kellett paterolni a gombás tejszínes mártást egy másik ibrikbe. :-)
A kiklopfolt husik aztán fogták magukat és meghempergőztek egy kis lisztben. :-)
Hirtelen, 5-5 perc alatt átsülnek a husik szépen egy pici olajon (2-3 evőkanál), és mehetnek is a kivajazott tűzálló tálba. Rétegesen kell pakolni, egy sor hús, egy sor gombás mártás.
Gondoan befedtem az ételt alufóliával, ez fontos, hogy puhulni tudjon a husika. Alacsony láng elég is neki, ezután már csak jó 45 perc elteltével kell ránézni. Szúrjunk bele egy hústűt, hogy átpuhult-e már a hús.
Ha azt látjuk, hogy igen, akkor jöhet a reszelt sajt a tetejére.
Ekkor már nem kell betakarni. 15 percre toljuk vissza a sütőbe, aztán élvezzük az ízeket. :-)
Én krumplipürét tálaltam hozzá, amelynek elkészítéséről már írtam korábban a sonkás hústekercseknél.
Voilá: